top of page

Forskellige former for kostfibre

Opdateret: 29. nov. 2024

Indlægget er baseret på officielle anbefalinger fra Sundheds- og Fødevarestyrelsen. 



Kostfibre findes i plantebaserede fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, frø og bælgfrugter.

Fibre er essentielle for at opretholde fordøjelsessundheden, regulere blodsukkerniveauet, kontrollere kolesterol og fremme mæthedsfornemmelse.

Der er to hovedtyper af kostfibre:

opløselige fibre og uopløselige fibre.






Opløselige fibre

Opløselige fibre opløses i vand og danner en gellignende substans i fordøjelsessystemet. De hjælper med at sænke kolesterolniveauer, regulere blodsukkerniveauer og fremme en følelse af mæthed. 


Fødevarer, der er rige på opløselige fibre:

  • Havre

  • Byg

  • Bønner

  • Linser

  • Æbler 

  • Citrusfrugter


Se en komplet oversigt over fødevarer med opløselige fibre her.


Uopløselige fibre

Uopløselige fibre opløses ikke i vand og tilføjer volumen til afføringen, hvilket fremmer regelmæssig afføring og forebygger forstoppelse og diarre. De hjælper også med at opretholde fordøjelsessundheden og forebygge divertikulose. 


Fødevarer med højt indhold af uopløselige fibre:

  • Fuldkorn

  • Brune ris

  • Grøntsager 

  • Nødder


Se en komplet oversigt over fødevarer med uopløselige fibre her.


Dagligt indtag af fibre

Den anbefalede daglige indtagelse af fibre for voksne er cirka 25-35 gram, men mange opfylder ikke denne anbefaling. Ved at indtage flere fibre kan man opnå forbedret fordøjelse, bedre vægtkontrol og en reduceret risiko for at udvikle kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og visse former for kræft. Se eksempler på hvordan du kan dække dit behov for den anbefalede mængde fibre. 


Pludselige ændringer i kosten kan påvirke produktionen af luft i tarmen. Det samme gælder visse fødevarer og et øget indtag af kostfibre.


Ved at inkorporere flere fiberholdige fødevarer i kosten over tid og øge dit væskeindtag, kan du hjælpe med at forhindre overdreven gasproduktion og de tilhørende gener.




Kilde: 

Kontakt

GutCollab

Tilmeld dig GutCollabs månedlige nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!

© 2024 GutCollab

bottom of page