Hvad er symbiotika?
- katrinemadsen55
- 28. okt. 2024
- 2 min læsning
Opdateret: 29. nov. 2024
Indlægget er baseret på en litteraturgennemgang.

Symbiotika, også kaldet synbiotika, er præparater der består af både probiotika og præbiotika.
Både probiotika og præbiotika kan øge mængden af gavnlige bakterier i tarmen, og er derfor nyttige at kombinere.
Probiotika er levende mikroorganismer, der har en positiv effekt på tarmsundheden.
Almindelige probiotiske bakterier er blandt andet Lactobacilli og Bifidobacteria.
Præbiotika er ikke-fordøjelige fibre, der stimulerer væksten eller aktiviteten af de gavnlige bakterier i tarmen. Eksempler på præbiotika er fruktooligosakkarider, inulin og galaktooligosakkarider.
Hvorfor bruge Symbiotika?
Ideen bag symbiotika er, at de probiotiske bakterier får næring fra de præbiotiske fibre, hvilket giver dem bedre betingelser for at overleve og slå sig ned i tarmen.
Når probiotika og præbiotika kombineres, har de en større chance for at komme igennem fordøjelsessystemet og nå tyktarmen, hvor bakterierne kan etablere sig.
Samtidig hjælper præbiotika med at fremme væksten af de gavnlige bakterier, hvilket bidrager til en sund tarmflora og holder tarmen i balance.
Sundhedsmæssige fordele ved symbiotika
Flere gode bakterier i tarmen (Lactobacilli og Bifidobacteria), som hjælper med at holde tarmfloraen i balance.
Fund af øget leverfunktion hos personer med leversygdom (skrumpelever).
Stærkere immunforsvar, der gør kroppen bedre til at bekæmpe infektioner.
Mindre risiko for, at bakterier spreder sig fra tarmen til andre dele af kroppen.
Samlet set virker symbiotika ved at fremme tarmens sundhed og styrke kroppens immunforsvar.
Symbiotika hjælper de gode bakterier med at overleve og fungere bedre i tarmen, og støtter et sundt fordøjelsessystem, der kan forbedre din generelle sundhed.
Se eksempler på symbiotikaprodukter i vores bakterieleksikon.
Kilder:
Pandey KR, Naik SR, Vakil BV. Probiotics, prebiotics and synbiotics- a review. J Food Sci Technol. 2015 Dec;52(12):7577-87. doi: 10.1007/s13197-015-1921-1. Epub 2015 Jul 22. PMID: 26604335; PMCID: PMC4648921.