IBS nyheder 2024: Skræddersy din IBS-diæt ud fra dine gener
- Caroline Alsted
- 2. nov. 2024
- 1 min læsning
Opdateret: 29. nov. 2024
Baseret på en kohort undersøgelse

En international undersøgelse har fundet frem til, at genetiske variationer i vores kulhydrat-nedbrydende enzymer kan påvirke, hvordan personer med irritabel tyktarm (IBS) reagerer på en kulhydratreduceret kost som f.eks. FODMAP diæten. Studiet viser, at IBS-patienter med genetiske defekter i deres kulhydratfordøjelse, dvs. personer der har svært ved at nedbryde kulhydrater reagerede bedre på visse diætinterventioner. Det kan betyde at vi i fremtiden kan skræddersy diæter og behandlinger endnu bedre for IBS, hvor dine genetiske markører bruges til at forudsige, hvilken diæt der virker bedst for dig.
Nutrigenetics
Den form for videnskab der undersøger, hvordan vores gener og ernæring sammen påvirker vores sundhed kaldes også for "nutrigenetics" og er et stort forskningsområde indenfor tarmsundhed. I studiet nævnt ovenfor, er det de gener med navnet hCAZyme, der styrer, hvordan din krop nedbryder kulhydrater (forskellige sukkerformer).
Kilder:
Andreea Zamfir-Taranu, Britt-Sabina Löscher, Florencia Carbone, Abdullah Hoter, Cristina Esteban Blanco, Isotta Bozzarelli, Leire Torices, Karen Routhiaux, Karen Van den Houte, Ferdinando Bonfiglio, Gabriele Mayr, Maura Corsetti, Hassan Y. Naim, Andre Franke, Jan Tack, Mauro D’Amato. Functional variation in human CAZyme genes in relation to the efficacy of a carbohydrate-restricted diet in IBS patients. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 2024; DOI: 10.1016/j.cgh.2024.09.004